25 Eylül 2009 Cuma

Alternatif - Kara Güneş


Kara Güneş grubu 1997 yılında kurulmuş. O yıllarda grup kendini Anadolu motifleri ile rock müzik yapan bir grup olarak tanımlamış. Gezmeyi çok sevdikleri konusunda da anlaşınca hemen başka şehirlerde soluk alınmış ve İstanbul, İzmir, Antalya başta birçok şehirde farklı müzisyenlerle de çalışmış, kayıtlar yapmış. 2004 yılında tamamı ile İstanbul'a yerleşmiş grup ve santur, ney, kemençe gibi enstrümanlarda dahil edilmiş kendilerinin deyimi ile yeni bir sayfa açılmış.

Bu tarihten bu yana kendileri ile belki de karşılaşmışsınızdır zira ben defalarca dinledim kendilerini de İstiklal Tünel'de; birçok kere performans sergiledikleri bu yerde güzel de tepkiler almış olacaklar ki dinleyicilerden o gün bugündür de ülkemizdeki sokak müziğinin önemli temsilcilerindendir kendileri. Gerek sokak müziğine gerekse sahne performanslarına devam ediyor grup. Sokak performanslarında Anadolu deyişleri, santur yorumları, beste çalışmaları ve doğaçlamalarını geniş bir coğrafyadan topladıkları santur, kemençe, ney, on iki telli gitar ve perküsyon (tef, bendir, darbuka, cajon) gibi akustik enstrümanlarla icra ederken; elektrikli sahnede farklı bir formasyonla ve farklı enstrümanlarla karşımıza çıkıyor. Sokak müziğinden ayrı olarak gelişen sahne projesi, grubun kurucularından Özgür Yalçın´ın rock, reggae, dub üzerine kurduğu beste çalışmaları, deyiş yorumlamaları ve doğaçlamalardan oluşuyor.
Grubun bir de albümü var ki tamamı ile kendi olanakları ile hazırlamışlar bu albümü. Albümde birçok kişiden gönüllü katılım ve destek alınmış. Grup bu durumu şöyle tanımlıyor. ''Albüm olarak adlandığımız sey bir süreç aslında ve hala devam ediyor. Dinleyenlerinin de içine alan bir süreç bu. Albümün dağıtımı da farklı sehirlerden gönüllülerin desteğiyle sürdürülüyor. Bu yüzden piyasadaki bir cok albümden farklı bir duruşu var bu albümün.''

İki bölümden oluşuyor albüm. Birinci bölüm ''Yeniden''. Karadeniz'den, Ege'den, Doğu'dan yerel motiflerle süslü. İkinci bölüm ''Evreni Dinle'' burada modern zamanlar hakim. Rock, Reggae, Deneysel çizgiler. Ve gelelim şimdi bir güzelliğe; grup albümünü dinleyicileri ile internet üzerinden paylaşıyor üstelik ücretsiz olarak. Tek yapmanız gereken http://fitisound.com/karagunes-2008.rar adresini tıklamak. Bütünü ile dinlemekten keyif aldığım bu çalışmayı sizler de ulaştırabildiğiniz kadar kişiye ulaştırın hani zira grup da bundan sonraki çalışmaları adına onlarla yola devam edecek bir kitle yakalamayı amaçlıyor.

1 yorum:

gokciceks dedi ki...

Tesadüf eseri tanıştığım bu grubun özellikle "Evreni dinle " albümünü gün aşırı dinlemezsem rahat edemiyorum artık..Biz sizler gibi şanslı değiliz bir çok kaliteli grubu canlı performanslarında ve doğal ortamlarında dinleyemiyoruz nedense insanlar Türkiye yi İstanbul ve ötesi olarak görüyor.Devlet politikasıdır deyip geçiyoruz ama işte neyin ne olduğunu bilen bazı gruplar bandista da dahildir bu gruba kendi sitelerinden albümlerini bir "armağan" gibi sunuyorlar dinleyenlerine..Amaç para kazanmak değilde sanat ve paylaşım oldukça para yatırmak çokta önemli değil anlaşılan.. Zamanında bandrollü bir kasete en fahiş rakamları veren bir millet hali hazırda avrupanın en pahalı internet bağlantısını kullanan bir millet, dvd filmlerin yada cd lerin en pahalısını almaya zorlanan bir millet ki yarısından fazlası vergi olarak devlete giderken bu hizmetlerin bu "armağan" ya da hediye"ler çölde vaha gibi..
Evreni dinlemekte ve ona ses vermekte fayda var neticede..