24 Haziran 2010 Perşembe

Single (Maxi Single) Çılgınlığı

Farkında mısınız? Yavaş yavaş albümlerin yerini single ya da maxi single çalışmalar almaya başladı. Birçok firma albümleri öncesi isimlerini bu şekilde sunmaya başladı ki bu durum önümüzdeki zamanda daha da yaygınlaşacak gibi. Belki de en sağlıklısı bu. Duruma göre alınacak yol adına da ayrıca önemli. Şöyle bir birkaç albüme bakmamız gerekirse bakın kimler bu single - maxi single yayınlama hâllerine girişti. Peki neler beklemeliler peki bu şarkılardan hep beraber göreceğiz.

Gökhan Özen - Daha Erken:

Ne yalan söyleyeyim sevemedim mi birini sevemiyorum. Gökhan Özen ısınamadığım isimlerden biridir müzik dünyasında kaldı ki bu şarkısından da etkilenmedim. DMC etiketi ile yayınladığı ‘’Daha Erken’’ sözü ve müziği ile kendisine ait. Ayrıca üç DJ versiyonunu da (Burak Yeter, Hüseyin Karadayı, Suat Ateşdağlı) dinlemek mümkün. Şarkının nakarat kısmı Bengü’nün ‘’İki Melek’’ isimli şarkısını andırıyor. Tipik bir yaz şarkısı demek için bile sıradan.

Meyra & Cemil Demirbakan - Beni Sensiz Düşünme:

Pazartesi Sendromu’nda da dediğim gibi daha önce yaptıkları düet tutunca belli ki bunun üstüne gidelim denilmiş ama bir ‘’Ağladın Ya’’ düetlerinin önüne geçmemiş. Şarkının sözlerinde kim kimi düşünsün kim kimi düşünmesin muamması var bir kere :) Meyra yıllar sonra müzik dünyasına döndü ve sanırız acısını çıkartmak istiyor kaybettiği yıllarının ama bence nafile bir çaba. Cemil Demirbakan bildiğiniz üzere Yüksek Sadakat’in solisti. Başarılı bir vokaldir de Demirbakan ama dileriz kendisini böylesi boş şarkılarla harcamaz.

Yaşar İpek - Sakin:

İki şarkılık bir çalışma. ‘’Eyvah’’ ve ‘’Sakin’’ isimli şarkıların söz yazarı ve bestecisi Altan Çetin. Aynı zamanda kendi prodüksiyon şirketinden yayınlanmış. Yaşar İpek burada pop bir şarkı mı yorumlamak istemiş yoksa bildik çizgisini biraz daha modern bir hale mi getirmek istemiş tam anlaşılamıyor ama her iki şarkıda .Önce İpek’in vokalini benimsemek lazım bu şarkıları sevebilmek için belki de zira Altan Çetin önemli şarkılar sundu bugüne kadar bizlere hakkını vermek gerekli bu anlamda.

Bülent Nargaz - Bir Günah Gibi

OSSİ Müzik etiketi ile yayınlanan çalışmada iki şarkı ve iki ayrı remiksi var. Artık ezbere bildiğimiz Ajda hitleri olan ‘’Bir Günah Gibi’’ ve ‘’Palavra’’ burada yeniden hayat bulmuyor elbette ama ayrı bir solukta dinlenebilir oluyor. Bugüne kadar birçok önemli sese vokal yaptıktan sonra böyle bir çalışma ile ilk kez dinleyicisi ile buluşan Nargaz’ın şarkıları düzenlemeleri ile özellikle başarılı.

Suzan Aktay - Mucize


OSSİ Müzik etiketli bir diğer çalışma ki üç şarkı ve bir remiksten oluşuyor. Önemli bestecilerimizden Bülent Özdemir iki şarkısı ile destek oluyor çalışmaya. Biri Ulaş Ay diğeri İlker Karaman imzalı sözlerde. Bir de Emre Kaya sözü - bestesi var. Aktay’ın dünden bugüne önemli bir müzik yolculuğu olmuş bülteninden anladığımız üzere kaldı ki bu albüme çok önemli müzisyenlerde katkıda bulunmuş. Sonuç hayal kırıklığı değil ama keşke böylesi bir isim maxi single bir çalışma ile değil de bir albüm ile çıkışını yapsaymış.

Esra Balamir - Rüyalar Gördüm

Hayra yormak lazım rüyaları ama bu iki şarkılık çalışma için pek de kafa yormamak lazım. Balamir’in müzikteki üstün başarısızlığı ısrarla gözümüze sokulmaya çalışılıyorsa itirazımız yok ama, başarılıyor o durumda :) Yine bir sendrom yazımda belirtmiştim. Güzelim Emel şarkısı ‘’Faka Bastın’’ bir cover olacaksa burada harcanmış gerçekten. Hatta belki Tan’a ait olan diğer çalışma da öyle. Daha kötüsü bir albüm de olabilirdi bu, bu yüzden hepimizin verilmiş sadakası varmış :)

Özgün - Yeni

Özgün son yılların başarılı vokallerinden. Her ne kadar ilk albümünü devamında gelen şarkılarına değişmesem de çizgisini seviyorum. Dördüncü albümü öncesi böylesi bir kendini anımsatmak istemiş olacak ki ‘’Yeni’’ ismini verdiği iki şarkı üç versiyon çıktı geldi. ‘’İstiklal’’ ve ‘’Toz’’ keyifli iki şarkı, sizi içine almayı başarıyor ama itiraf etmek gerekirse çok daha iyi bir şeyler yapabileceği gözle görülür biri olan Özgün için acaba bir şeyler biraz da olsa eksik mi?

Tuğba Özerk - Hediye

Kesinlikle tahammül edemediğim seslerden birisi de Tuğba Özerk. Ama yine de her seferinde ne yapmış merak ederim, o heyecan dinlerim. Sonrasında ise aynı tat alınamayan haller ile ayrılırım. ‘’Hediye’’ kendi çalışması, Erhan Bayrak düzenlemesini yapmış. Avrupa Müzik etiketi ile yayınlanan bu tek şarkı ile nereye varılmak istenmiş olabilir ki? Bir beşinci albüme ise eğer almasak olmaz mı?

Bengü - Sırada Sen Varsın

Serdar Ortaç şarkılarının en güzel yakıştığı isim Bengü bu yaz yoluna Şehrazat ile devam etme kararı almış anlaşılan ve onun iki şarkısına yer vermiş bu çalışmasında. Albüme adını veren şarkının ayrıca bir versiyon bir de remixi var kaldı ki sevdim bu şarkıyı, Bengü belki bu yazı bu şarkı ile kurtarabilir. Diğer şarkı ‘’Yalansın’’da ayrıca piyano versiyonu ile yer alıyor. Doğrusu Bengü sessiz sedasız çıka geldi, beklemiyorduk böyle bir sürprizin olacağını.

1 yorum:

Estar Abi dedi ki...

1975'ten sonra kasetlerin yaygınlaşmasıyla oluşan korsan sorununa böyle bir çözüm getirilmişti. Albümün en önemli şarkılarından bir ya da ikisini önce 45'lik olarak basıp ardından gelen reaskiyona göre albüme şekil verme gibi bir yöntem geliştirilmişti. Türk müzik sanayisi 1975'in sistemine dönmüş durumda.