11 Haziran 2010 Cuma

Renga Renga Rengarenk Bir Sertab


Sertab Erener bu haftanın ilk gününde yepyeni albümü ‘’Rengarenk’’ ile müzik marketlerde yerini aldı. İlk albümü ‘’Sakin Ol’’u 1992 yılında yayınlayan Sertab o günden bugüne karşımıza sürekli bir arayış, sürekli bir yenilik içinde çıktı. Kuşkusuz bunun olumsuz hiçbir yanı yok; diğer birçok aynı dönem starları gibi olmadı ve kendini tekrarlamaktan uzak durdu bu da onu günden güne yükseklere taşıdı.

Türkiye’ye ilk Eurovision birinciliğini de kazandıran Sertab’ı bu tarihi milat alarak öncesi ve sonrası olarak değerlendirebilmek mümkün. Eurovision’dan sonra tamamı İngilizce şarkılardan oluşan ‘’No Boundaires’’ isimli albümü tutmayınca yeniden kaldığı yerden yoluna devam ederken yayınladığı ‘’Aşk Ölmez’’ başarılı bir albüm olmasına rağmen bekleneni ne kendisine ne de dinleyicisine verdi. Daha sonra bir best of yayınladı ve onu ‘’Sertab Goes The Club’’ isimli bir çalışma izledi ki kendi adıma buradaki soundu sevmedim, 15’nci Sanat Yılı için düzenlediği konseri CD ve DVD olarak 2008 yılında yayınladıktan sonra geçtiğimiz yıl bambaşka bir proje ile bir Demir Demirkan ortaklığına soyundu ki ‘’Painted On Water’’ müzik otoritelerince tam not aldı. Yine de eksik olan bir şeyler vardı ve aranan kan bulundu. Geçen yıl kısa aralıklar ile iki şarkı sundu piyasaya Sertab ve ‘’Bu Böyle’’ ile ‘’Açık Adres’’ yani iki Soner Sarıkanadayı şarkısı hepimize bir derin oh çektirdi. Özlediğimiz Sertab ile karşı karşıya kaldık ve bu şarkılarda, bu yorumlarda aynı duygularla bir sonuca vardık.

‘’Rengarenk’’ gerçekten adına yakışır bir çalışma. Çok başarılı da öyle ki net ortamlarında iki kere dinleyenlerin beğenmedim, daha iyisi olabilirdi söylemlerine - durumlarına inat kat kat keyifli bir çalışma. Albümde 17 şarkı yer alıyor. ‘’Bu Böyle’’ ve ‘’Açık Adres - Akustik’’ dahil edilmiş; eğer ki single olarak daha önce dinlememiş olsaydık bu şarkıları tam anlamı ile uçmuş olacaktık ki direk bildiğimiz için bu iki şarkıyı baştan es geçtik. Albümün çıkış şarkısı ‘’Koparılan Çiçekler’’ yine bir Soner Sarıkabadayı sözü bestesi ki; haricinde 4 tane remiks durumu var; biraz abartılmış; zaten şarkı orijinal ya da hadi diyelim akustik hali ile yeterince doyuma ulaştırıyor bizi bunlar olmasa da olurdu. Üç şarkı uyarlama ki bunlardan açılış - albüm adı olan şarkı ‘’Rengarenk’’ çok şaşırtıcı. ‘’Slumdog Millionare’’ filminin müziklerinden olan şarkıya Türkçe sözleri Nil Karaibrahimgil yazmış. Bir diğer ilginç şarkı da ‘’Asla’’. Yıllar önce Tanju Okan & Nilüfer & Modern Folk Üçlüsü seslendirmişti ki ‘’Una Bella Histoiere - Kim Ayırdı Sevenleri’’ ve buna bir de Maurici Calogero Joseph bestesi ‘’Bir Damla Gözlerimde’’yi de katalım ve bu üç şarkının albümde bambaşka bir yerde durduğunun altını çizelim. Bir de bizden bir cover var albümde onu da Tülay Özer’in yorumu ile ilk dinlemiştik en son Rojin’de yorumlamıştı; bir Hakkı Bulut çalışması ‘’İkimiz Bir Fidanız’’.

Albümün bir diğer sürprizi de Pinhani grubunun solisti olan Sinan Kaymakçı. Kaymakçı albüme üç söz - bir beste ile dahil olmuş. Sözlerini yazdığı iki şarkı az önce bahsettiğim cover çalışmalar. Albümün ikinci şarkısı yani Kaymakçı’nın sözü - bestesi ‘’Bir Varmışım Bir Yokmuşum’’ ise albümün içinde benim en favorilerimden biri. Sertab bu şarkıyı gerçekten hakkı ile okumuş. Sertab bu albüme iki söz yazmış birinde Günay Çoban ortaklığı var; beraberinde iki şarkıda da Demir Demirkan ile beste ortaklığı mevcut. ‘’Bu Böyle’’ ve ‘’Açık Adres’’i de katarsak dört bestede Soner Sarıkabadayı, bir bestede Ersel Serdarlı ve yine bir bestede Sibel Algan imzası mevcut. Sibel Algan ismi aslında yabancı değil; nereden anımsıyoruz; en son yayınladığı ‘’Yeniden Düş Bahçelerinde’’ isimli Sezen Aksu albümünde ‘’Pardon’’ isimli şarkının da sahibi kendisi. Kaldı ki en az o şarkı hatta belki de ondan da başarılı bir şarkı ‘’Ayrılık ve Biz’’. Albümde sessiz sedasız öne çıkacak ya da çıkmasını düşündüğüm bir çalışma kesinlikle.

Prodüktörlüğünü Sertab Erener’in üstlendiği albümde tüm şarkıların düzenlemesi kendisine ve Mustafa Ceceli’ye ait. DMC etiketi ile yayınlanan albümün lansmanı 30 Haziran’da Kuruçeşme Arena’da olacak.

Hiç yorum yok: