10 Temmuz 2009 Cuma

Gül Emekçi'den İkinci Albüm



Kasım 2005 tarihinde bir söyleşi gerçekleştirmiştim Gül Emekçi ile. ''Saklı Türküler'' isimli ilk albümünden sonra geçtiğimiz günlerde ''Münüse'' isimli bir albüm yayınladığını duydum ve çok sevindim. Uzun zamandır albüm yayınlamamış olsa bile içinde olup müzik yolculuğu devam eden Emekçi bu albümü ile de ilgili güzel bir yazı kaleme almış ve zaten orada söylemek istediğini çok güzel şekilde söylemiş. İşte o yazı.


''Saklı Türküler'le başladık Münüse ile devam ediyoruz yolumuza.

Müzik sektörü öyle sıradanlaştı ki! Maddi ve manevi birçok zorluğa katlanarak bir albüm ortaya koymak ve dinleyiciye ulaştırmak gelmiyor içinden insanın.

Artık sanatçı olmak değil meşhur olmak moda. Yüzlerce sanatçı binlerce albüm var. En düşük maliyetle sesimi nasıl duyurabilirim, kendimi nasıl gösterebilirim çabalarıını ve umutlarını kullanmak isteyenler müzik sektörünün kimyasını bozdu. Sanat önemli değil, önemli olan medeni cesaret... Çeşit çeşit yarışmalar ve jüriler önünde yok olan umutlar gördük hep... Sanatı sıradanlaştırmaktan başka ne işe yaradı ki!... Oysa sanatçı cesur değildir ilkbaşlarda, ona cesareti zamanla halk verir. Doğduğu yerden çıktığı zirveye kadar yürüdüğü ve büyüdüğü yollar dikenlidir, taşlıdır çoğu zaman... Yöreden alınan maya eğitimle yoğrulmadıkça zirveye varılamaz...Hep söyledik, iyi bir albüm ortaya koymak ve onu dinleyiciye ulaştırmak oldukça zor. Bir albüm en az 20-25 kişilik bir ekiple ortaya konabiliyor. Müzik firmaları artık eskisi gibi büyük satışlar olmadığından, bu işe yatırım yapmıyor. İstisnalar dışında hazır yapılmış albümlerin prodüksiyonlarını masrafını talep ederek alıyorlar, onu da beğenirse... Bu yüzden sanatçının harcama yapması kaçınılmaz. Ekonomik anlamda geriye dönüşü kolay olmayan ama bir o kadar da masraflı bir iş bu. Bu işin ortamında iseniz ve ekonomik durumunuz da iyiyse ödün vermeden başarabilirsiniz...

Fakat iş bu kadar da değil, yeni bir yapım daha ortaya koyabilmeniz için yaptığınız albümün en azından maliyetini karşılaması gerekiyor. Bu yapımı kitlenize ulaştırabilmek için mecburen aracılar (firma) kullanıyorsunuz. Müziğin m sinden anlamayan çoğu firma sahibi burnundan kıl aldırmaz... Size değer veren tanıdık bir firmanız varsa ne mutlu.

Amaaa... Öbür tarafta sizi büyük bir tutkuyla seven, albümünüzü sabırla bekleyen, medyadaki bırakın sanatçılığı mesleği bile belli olmayan meşhurlara inat size binlerce mektup ve mesaj atan, tek tek tüm marketleri dolaşıp albümünüzü arayan bir dinleyici kitleniz var ki, mecbursunuz onlar için birşeyler yapmaya... "yeni albüm ne zaman" diye her sorduklarında içiniz cız ediyor ve diyorsunuz ki "herşeye rağmen..."

İşte böyle, belki çok fazla olumsuzluk var, ama herşeye rağmen yeni bir albüm yapmaya değer...
Bu benim tarafım, gelelim sizin tarafınıza. Albümü belki birçok markette bulamayabilirsiniz, mp3 leri internetten indirme olanağına sahip olabilirsiniz, ekonomik durumunuz o gün için iyi olmayabilir ve daha birçok sebep... Ama herşeye rağmen arayıp, bulup, alıp, albümden dinler ve bir köşenizde saklarsanız ben de herşeye rağmen yeni bir albümü daha kolay yapabilirim... Sevgiyle...''



Evet, Emekçi bu albümünde yine çok özel türkülere yer veriyor. Ben birçok türkü ile ilk kez karşılaştım bu albümde ve de çok mutlu oldum bu özel buluşma adına. Albüm Arda Müzik etiketi ile tüm müzik marketlerde ve internet satış ortamlarında.


Gül Emekçi - Münüse / Arda Müzik


Hiç yorum yok: