17 Mayıs 2009 Pazar

Hadise Bir Eurovision - 3



Altı ülkeden 12 puan, üç ülkeden 10 puan, bir ülkeden 8 puan ve toplamda 177 puan ile Hadise'li yarışmadan dördüncü olarak ayrıldık. Öncelikle bunu güzel bir başarı kabul ediyorum. Birkaç yıl öncesine kadar ilk on bile hayalken ilk beşte yer almak ülkemiz adına gayet de güzel bir başarı. Zira 42 ülkenin ki bu 42 ülke içinde dünya çapında önemli müzisyenlerinin bu yarışmada olduğunun altını çizelim.

Şarkının sıcaklığına rağmen cool bir duruş vardı Hadise'de ki biraz gergin, stresli ki; bunu anlamak için çok da uzakta durmak gerekmez. En başından beri aldığı sorumluluğun farkında ama sanki son anlarında bunun yorgun savaşçısı kıvamında. İlk elemede ses ve görüntü sistemi ile ilgili olan problemler de biraz daha çözülmüş ve sanki rahat da bu anlamda ama bir şeyler eksik. Diğer ülkelerin şarkıları ile arasındaki farksa ince çizgide. Burada çok şey devreye giriyor ki sistem değişti deniliyor bence çok alakası yansımıyor ekrana. Örneğin özellikle gurbetçilerimizin yaşadıkları ülkelerden gelen puanlar tamam beklenen ama sürpriz ülkelerden de puanlar geliyor kendisine. Yunanistan, Ermenistan, Portekiz, Finlaniya ve Norveç gibi ki; birinci olan Norveç'ten aldığımız yedi puan önemli çünkü beşincilikten dördüncülüğe taşıyor bizi.

Birinci olan ülke Norveç'e gelelim; beklenendi ve beklediğimdi; kimseyi şaşırtmadı ve açık ara önce tamamladı yarışmayı; doğrusu sıkı bir çekişme izlemedik. Daha yarışmanın ortasında bitti bu heyecan ve artık ikincilikten beşinciliğe kim sıralanacak onun büyüsüne kapıldık. İkinciliği alan İzlanda çok kişiyi şaşırtabilir ama bakın burada sizinle ilginç bir tesadüfü paylaşacağım. Anımsarsanız ilk eleme finale kalan ilk zarftan Türkiye çıktı son zarftan ise aynı yarışmada İzlanda ismi ile karşılaştık. İkinci elemenin ilk zarfında Azerbeycan vardı ve son zarftan sanırım bir öncede Norveç ismi çıkmıştı. Bu dört ülke yanlarına referans ülkelerden İngiltere'yi de aldı ve yarışmayı ilk beş içinde tamamladı. Azerbeycan adına ayrıca sevindim elbette ilk on şarkım içinde yer aldılar ama üçüncülükleri benim için sürpriz oldu.

Gelelim yarışmanın sürprizlerine. En baştan beri çok merak edilen ve Fransa'yı temsil eden Patricia Kaas sahnede bir divaydı. Tüm sadeliğin içinde bir asalet. Sanatçı yarışmayı sekizincilikle tamamladı. Dünyaca ünlü besteci Andrew Lloyd Webber İngiltere adına bir çalışması ile katıldı ve bunu başarılı vokal Jade Ewen seslendirdi ki son yılların en önemli başarısını kazandı ülke ama yeri beşincilikti. Bu iki şarkı kuşkusuz ki Eurovision tarihinde ayrı anımsanacak. Yarışmadaki son ülke İspanya performansı ile göz doldurup en çok alkış olurken sondan ikincilikleri herhalde herkesi şok etti. Bir diğer referans ülkesi olan ve yarışmanın ev sahibi Rusya'nın ve Chiara'nın ülkesini üçüncü kez temsil ettiği Malta'nın performansı da en az Kaas kadar etkileyiciydi ki; şovdan, danstan uzak iki nefis çalışma dinledik. Yunanistan'ın ve Ukrayna'nın kötü şarkılarına ekledikleri abartılı şovları; Hırvatistan'ın ve Bosna Hersek'in özgün ve bir o kadar başarılı çalışmaları gecenin diğer unutulmayacakları arasındaydı. Ötesinde üç gün süren bir maratondu ama aylardır bu yarışmanın stresi hepimizi içine çekmişti. Sabah akşam düm tek tek uyanıp uyumaya son hatta bir süre hiçbir yerde falan da duymayalım ama yine de ve lütfen iyi bir şekilde temsil edildiğimizi, orada kazandığımız dereceyi unutmayalım. Önümüzdeki maçlara öyle bakalım. Teşekkürler, tebrikler Hadise; seneye yeni bir heyecanda görüşmek üzere.

Hiç yorum yok: