6 Mayıs 2009 Çarşamba

Aşık Veysel Belgeseli


TRT ve Kalan Müzik işbirliğiyle hazırlanan 2 CD’den oluşan Âşık Veysel albümü ve DVD; 08 Mayıs 2009 itibari ile satışa sunuluyor. Albümde, TRT arşivinde bulunan Âşık Veysel kayıtları, Kalan Müzik tarafından seçilip, temizlenmiş ve albüm olarak hazırlanmış şekilde yayınlanıyor.

Albümün ilk CD’si, ustanın kendi eserlerinden oluşuyor. ''Ben Giderim Adım Kalır''dan ''Uzun İnce Bir Yol''a uzanan bir yolculuk bu. İkinci CD ise, Âşık Veysel’in kendinden önce yaşamış olan ustaların eserlerini yorumladığı kayıtlardan oluşuyor ki gerçekten çok özel çalışmalar bunlar.

Âşık Veysel, giderayak yazdırdığı bir şiirinde “Ben giderim adım kalır, dostlar beni hatırlasın” demişti. Evet 36. ölüm yıldönümünde “dostları” bu vasiyeti yerine getirdi ve onu çok özel bir “belgesel” film ile hatırladı. “Küçük Dünyam; Âşık Veysel Belgeseli”, iki kapılı bir handa, uzun ince bir yolda 79 yıl süren bir hayat yolculuğunun dramatik öyküsü aslında.

TRT ve Kalan Müzik’in işbirliği ile Komedya Prodüksiyon’un hazırlığı belgesel, 20 Mart Cuma akşamı TRT1’de ekranlarımıza gelmişti ve ne güzel ki DVD olarak da arşivlerimizde yerini almaya hazırlanıyor.

Yedisinde iki gözünü de kaybeden bir çocuğun, dokuz - on yaşlarında sazla tanışan bir gencin, on beşinde sazını düzen eden, 39’unda, ilk şiirini Atatürk için yazan, sazını sözünü yeni kurulan cumhuriyetin ve devrimlerin emrine veren bir Cumhuriyet aşığının hikayesi.

Herkesin kavga ettiği bir dönemde “kardeşlik destanları” yazan, insanları birlik beraberliğe çağıran, 1894 sonbaharında başladığı dünya yolculuğunu bir bahar günü, 21 Mart 1973’te dostlarının omzunda noktalayan ve sadık yari kara toprağa karışan dev bir ozanın öyküsü.

Belgeselde; TRT arşivinden ilk kez gün ışığına çıkan çok özel görüntüler, söyleşi kayıtları, ses bantları, türkü ve şiirlerin yanı sıra usta fotoğrafçıların objektifinden çok özel fotoğraflar yer alıyor. Danışmanlığını ve seslendirmesini Can Dündar’ın gerçekleştirdiği belgeseli Hacı Mehmet Duranoğlu yazıp yönetti.

Aşık Veysel Albümü (2CD) / Kalan Müzik

Aşık Veysel Belgeseli / Küçük Dünyam (DVD) / Kalan Müzik

Hiç yorum yok: