9 Ekim 2009 Cuma

Alternatif - Eda Karaytuğ



Kesinlikle son yıllarda dinlediğim en iyi albümlerden. Bir TSM albümü ile karşı karşıyayız bütününde. Tam 18 şarkıdan oluşuyor ve raflarda yerini KAF Müzik etiketi ile alıyor geçtiğimiz günlerde. Sanatçının yayınlanan bu ilk albümünün ismi ''Gönülden'' ve gerçekten dinleyenleri bir başka büyüleyen yorumlarla, şarkılarla bir ziyafetin içinde buluyoruz kendimizi adeta.

Müzik öğrenimini 1985 yılında girdiği Adana Büyükşehir Belediye Konservatuarında 1990 yılında mezun olarak başarı ile tamamladıktan sonra TRT'nin açtığı sınavı kazanıyor ve radyo -TV için çalışmalarda bulunuyor sanatçı. 1991 yılında Kültür Bakanlığı'nın açtığı yarışmayı kazanarak ilk profesyonel adımlarını atmaya ve Elazığ Devlet Klasik Türk Müziği korosunda çalışmaya başlıyor ardından. Müzik hayatına 1997 - 2005 yılları arasında geçici görev statüsü ile Kültür Bakanlığı İstanbul Devlet Türk Müziği topluluğunda devam ettikten sonra bugün İstanbul Devlet Türk Müziği Araştırma ve Uygulama Topluluğu'nda çalışmaların sürdürüyor. Bu esnada birçok ülkede de İstanbul Fasıl Topluluğu ile birlikte konserler veriyor, TV programları da yapıyor. Bir hayli uzun ve keyifli bir yolculuk gibi ne güzel ki; bu esnada bir de albümle buluşturuyor bizleri.


Ve albüme gelince ''Gönülden''in müzikal mimarı Göksel Baktagir. Düzenlemelerden kanuna ve yer alan iki besteye atılan bu imza zaten en başında gücünü göstermekte çalışmanın. Bu birlikteliğe elbette birbirinden başarılı müzisyenlerde eşlik etmekte ve 18 şarkı içinde çok değerli söz yazarlarının - bestecilerin eserleri kulaklarımızda bir bir yer etmekte. Kadri Şençalar'dan Avni Anıl'a, Haci Arif Bey'den Sadettin Kaynak'a. Ayrıca albümde anonim şarkılarda karşımıza çıkmakta özellikle bunların içinde ''Bir Yaz Gecesi Çamlıca Mehtabına Geldin'' isimli şarkının yorumu hakkında ne düşüneceksiniz bilemiyorum ama ben bittim.

Karaytuğ; Adanalı bir müzisyen ama kökeni Suriye'ye dayanıyor. Arapça diline de bir yatkınlığı var bu anlamda ki; Baktagir'in gözünden kaçmamış ve o ara dinlediği bu dilde bir tango çalışma - Mısır'ın çok sevilen çalışmalarından biriymiş - repertuara eklemiş böylelikle. ''Tango El Amal''a da özellikle dikkat albümde. Yine ''Gönül Penceresinden Ansızın Bakıp Gittin'', ''Bakmıyor Çeşm-i iyah Feryade'', ''Gurbet O Kadar Acı ki'' isimli çalışmalarda favorilerim arasında.

Bir söyleşisinde ''Hüzün ve ben birbirimizden besleniyoruz'' diyor ve ekliyor Karaytuğ; ayrılıklar, acılar, ölümler duyguların sanata bakışını etkiliyor. Böyle zamanda bir sanat müziği albümü yapmayı asla riskli görmemiş ve pop şarkıcılarının bile bu anlamda albümler yaptığına dikkat çekmiş, bir ciddi dönüşün olduğu aşikar zaten. Gazelden uzun havaya, türküden tangoya sanatın bu rengi, hüznün bu rengi bir başka dokunuş olmuş bu şarkılara. ''Gönülden''i baştan sona çok seveceksiniz.

Hiç yorum yok: