21 Nisan 2009 Salı

Gidenlerin Ardından : Özdemir Kaptan Arkan



Özdemir Kaptan Arkan hayata veda etti.

1941 yılında İstanbul-Kadıköy’de doğdu. İstanbul ve Ankara’da gördüğü ilköğrenimden sonra, önce T.E.D. Ankara Koleji’ni; daha sonra, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitirdi. Ülkemizin öncü müzik dergilerinden “Popüler Melodi”nin, 1961 yılında yayımlanan birinci sayısından, son sayısına kadar, bu dergiyi hazırlayan kadro içinde yer aldı ve dergiye köşe yazıları yazdı. Bu uğraştan sonra, müzikle ilgili çeşitli alanlarda çalışmalar yapmayı sürdürdü. 1970’li yılların ikinci yarısında, dönemin ünlü sanatçılarından bir bölümü tarafından seslendirilerek, yayımlanan müzik yapıtlarına, elliye yakın şarkı sözü yazdı. İbo tarafından seslendirilen “Balonlarım Vardı” ve “Kuklalardan Biri”, Gökhan Abur tarafından seslendirilen “Yıldızlar Damı Deliyor”, Ersan Erdura tarafından seslendirilen “Çocuk Gözler” ve “Acılar Sürekli Olamaz”, Asu Maralman tarafından seslendirilen “Şarkılar Yazdım” ve “Senin Yanında ve Senden Uzaklarda”, Coşkun Demir tarafından seslendirilen “Bize Kalan Nedir” ve “Sevgiye Tutsak” bu dönemde oldukça ilgi toplayan pop müzik şarkı sözleri arasında yer almıştır.

Daha çok; İstanbul, İstanbul’un geçmişi ve argo konularını içeren çeşitli inceleme, araştırma ve deneme yazıları yazmış olup; şarkı sözleri ve deneme yazılarında, genellikle ÖZDEMİR KAPTAN ya da ÖZDEMİR KAPTAN ARKAN adını kullandı.“BEYOĞLU, KISA GEÇMİŞİ VE ARGOSU” adı ile yayımladığı inceleme ve araştırma kitabı, günümüze kadar beş baskı yaptı. POPSAV Popüler Müzik Sanatı Vakfı, TESİYAP Televizyon ve Sinema Filmi Yapımcıları Meslek Birliği, MÜYAP Müzik Yapımcıları Ses Görüntü ve Gösteri Hizmetleri Üretim Pazarlama ve Ticaret Anonim Şirketi, MÜ-YAP Bağlantılı Hak Sahibi Fonogram Yapımcıları Meslek Birliği ve BİRSES Birleşik Müzik Sanatçıları ve Yapımcıları Ses Görüntü ve Gösteri Hizmetleri Üretim Pazarlama ve Ticaret Anonim Şirketi gibi, müzikle ilgili değişik tüzel ve gerçek kişilerin biraraya gelerek kurdukları çeşitli kuruluşların, tüzük ve ana sözleşmelerinin hazırlanmaları ile kuruluşları sırasında, hukukçu olarak görevler üstlendi.

İstanbul’da yıllardır, daha çok; telif hakları, telif haklarına komşu haklar ve düşünsel alanlardaki korsanlık eylemleriyle ilgili konularda serbest avukat olarak uğraş vermektedir. Sanatsal alanlarda, müzik yapımcısı, sinema filmi yapımcısı, edebiyat ve ilim eseri yayımcısı olarak üretim yapan çeşitli kuruluşların ve bir bölüm sanatçının hukuk danışmanlığını yapmaktadır.

Rahmetle anıyoruz.


Hiç yorum yok: