9 Mart 2011 Çarşamba

Söz - Müzik: Ümit Sayın

Kar yağıyor ya da yağıyor dememe pek aldırmamalı sadece rengini gösteriyor da olabilir. Böylesi bir günde çok şey yapılabilir ama ben evimde, penceremde çayımı yudumlarken sadece tek bir albüm dinlemek istiyorum ki toplamında zamanında on ayrı albüme renk olmuş şarkılar var bu albümün içinde. Evet Ümit Sayın geçtiğimiz aylarda tek bir şarkı yayınladı ki ‘’Takılma’’ beklenen etkiyi vermekten uzaktı; devamında böyle bir sürpriz beklemiyorduk ama itirazımız da yoktu hani. ‘’Söz - Müzik: Ümit Sayın’’ Poll Production etiketi ile bu hafta dinleyicisi ile buluştu ve sıcağı sıcağına ben de albümü dinleyenlerden oldum, görüşlerini ekleyenlerden de olacağım hemen. İsterseniz tek tek şarkılar üzerinden yol alalım ve lafı çok uzatmadan bir solukta albümü bitirelim.

Tarkan düeti: Gitme

1994 yılında yayınlanan Tarkan’ın ikinci albümünün önemli şarkılarından. Şarkıyı aynı zamanda Emel’de gayet güzel yorumlamıştı. Albümün açılış ve klip şarkısı olarak gayet doğru bir seçim zira bu şarkı - şarkıcı ile olan birliktelik dururken diğer herhangi biri ile çıkışı çok kabul edilemezdi.

Bendeniz düeti: Gönül Yareler İçinde

Bendeniz’in en sevdiğim şarkılarından biridir. Sözleri ile olsun müziği ile olsun, yorumu ve o dönem çekilmiş olan klibi ile olsun çok ayrı saklanması gereken bir şarkı. Albümdeki en güzel uyumlardan biri olmuş ki düzenlemesini de çok beğendim.

İzel düeti: Tutun Ellerimden

İzel’i her zaman dinlemeyi çok severim ayrı ama ilk albümlerindeki heyecanı çok fazla alamadığım gerçek. İzel’in ilk albümünün en gizli ama en özel kalmış şarkılarından biridir ‘’Tutun Ellerimden’’ki az önceki şarkıdaki o güzel uyum burada da yakalanmış.

Levent Yüksel düeti: Hayat Dediğin

Yüksel’in 2000 yılında yayınladığı ‘’Aşkla’’ isimli albümün şarkılarından biridir ‘’Hayat Dediğin’’. Yüksel gibi usta bir yorumcu okuduğunda bu şarkı da hakkını bulmuştu zamanında. Belki başka birisi yorumlamış olsa o etkiyi vermezdi ayrı ama albümün en sürpriz şarkılarından diye düşünüyorum.

Pınar Aylin düeti: Ya Sen Gidip de

Pınar Aylin’in ilk albümünün hatta bana göre gelmiş geçmiş tüm albümlerinin en güzel şarkısı. Hani bu şarkı olmamış olsaydı Pınar Aylin müzik dünyamda bana bir şey katmamış olacaktı. Düet versiyonu pek çekici gelmedi bana ama şarkıyı sevmem bir yana çok etkilemedi.

Erdal Çelik düeti: Gülendam

Nasıl nefis bir şarkıdır, nasıl bir şahaneliktir ‘’Gülendam’’. Erdal’ın yorumu ile adeta klasikleşmiş ve ne mutlu ki daha sonra başkasının kapısını çalmamıştır da şarkı. Albümde beni en heyecanlandıran düetlerden biri oldu ki Erdal’ın sesini de özlemişim ne yalan söyleyeyim.

Leman Sam düeti: Aşkımdan Vazgeçme

Öylesi güzel bir diğer şarkıdır ki zaten zamanında çok güzel aranje edilmiş, Leman Sam gibi bir ustanın sesinden klasikleşmiş vs ama belki de bu yüzden biraz tehlikesi var bu şarkının. Zira düzenlemesi ya da yorumlanması dört dörtlük olabilir ama diğerleri kadar heyecan vermedi.

Suavi düeti: Hasret Türküsü

Albüm için doğru seçimlerden bir tanesi kesinlikle. Zira Levent Yüksel’de olan benzer durum burada da söz konusu. Zamanında güçlü bir ses çok iyi bir şekilde yorumlamış bu şarkıyı ama ne yazık ki çok öne çıkmamış, çıkması adına sarf edilen çaba değmiş ki büyük bir tatla dinledim.

Emel Müftüoğlu düeti: Çal Beni

Bir dönem söylediği her şarkı ile ayrı kalbimize işleyen Emel bu şarkıyı da nefis bir düzenleme ile hakkını vererek okumuştu. Düet olayına en yakın şarkılardan biri hatta zamanında bile düşünülebilirmiş.
Işın Karaca düeti: Kalbimin Sokağı

Karaca’nın 2004 yılında yayınladığı ‘’İçinde Aşk Var’’ albümünün son şarkısı burada da bize son şarkı olarak yansıyor. Özellikle sözleri ile çok ayrı bir yerde saklanması gereken şarkılardan biridir ki burada da doğru bir seçim yapılmış olabilir ama çok daha öne çıkan şarkılar varken bu düşündürebilir.


Evet bu albümde bu şarkılar da olmalıydı noktasına gelelim.

Zeynep Dizdar - Vazgeç Gönül: Kaldı ki Dizdar’ın ilk albümü, ilk çıkış şarkısı, birbirleri üzerinde onca emekleri geçmişken bu albümde olamamalarının kendilerinde elbette bir açıklaması vardır.

Yeşim Salkım - Günlerim Soluyor: ‘’Ferman‘’ albümünün önemli şarkılarından ki klip de çekmişti Salkım bu şarkıya kaldı ki nefis bir düet olabilirmiş.

Harun Kolçak - Dudağım Yangın Orman: Sözü ile müziği ile ve Kolçak’ın muhteşem yorumu ile çok ayrı saklanması gereken bir şarkıydı.

Deniz Arcak - Vurur: Sayın çalışması olan ve Deniz Arcak’ın diskografisinin önemli şarkılarından olan ‘’Zehir Ettin’’ bu albümün temposu içinde tamam hızlı kaçabilirdi ama ‘’Vurur’’ düşünülebilirdi.

Örnekler çoğaltılabilir belki; netice de karşımızda Türk popüler müziğinin yorumcu olarak belki çok fazla bekleneni veremese de söz yazarı ve besteci olarak başarılı bir ismi var ki belki bildikleri bir şey vardır, bu şarkılar hani bir ikinci albüme saklanmaktadır; olamaz mı? Olabilir.

Bu arada kar yağmaya devam ediyor. İyi ki şarkılar var, üşütmüyor.


Hiç yorum yok: