23 Haziran 2009 Salı

Kardeş Türküler ile İstanbul

Boğaziçi Gösteri Sanatları Topluluğu (BGST) bünyesindeki "Kardeş Türküler" projesi, on yıldır sürdürdüğü İstanbul açıkhava konserlerini, bu yıl da 30 Haziran akşamı, Turkcell Kuruçeşme Arena sahnesinde sergiliyor. Gösteride, yaşadığımız toprakların şarkı ve dansları birlikte sergilenerek Filistin’den Ermenistan’a, Anadolu’dan Mezopotamya’ya, Karadeniz’den Trakya’ya halkların tüm farklılıkları ve ortaklıklarıyla “bir arada yaşama isteği” görünür kılınmaya çalışılıyor.

Gösterinin ilk bölümünde, kimliklerin, inançların ve geleneklerin buluşma ve birlikte yaşama mekânı olan İstanbul sahneye taşınıyor ve İstanbul’un “gelenleri” ile “gidenleri”, müziğin ve dansın diliyle resmediliyor. İstanbul’daki farklı kültürlerin, kimliklerin yaşamından kesitler sunulan “İstanbul Buluşması”nda, toplumsal barış adına alternatif buluşma zeminlerinin oluşturulması hedefleniyor. İkinci bölümde ise, Kardeş Türküler’in 15 yılı aşan müzikal yolculuğu boyunca oluşturduğu repertuvardan seçilen şarkılar, danslar eşliğinde seslendiriliyor. Sahne üstü ve sahne arkasında yüzlerce kişinin heyecanlı desteği ve emeği olan bu şenlikli buluşma gecesinde, Boğaziçi Üniversitesi Folklor Kulübü (BÜFK) öğrencilerinden dansçı ve müzisyenler de sahnede yer alıyorlar.BGST, son yıllarda Kardeş Türküler projesi aracılığıyla farklı kültürlerden sanatçılarla da bir araya gelip ortak çalışmalar yürütüyor ve bu birlikteliklerin, sanatsal anlamda geliştirici olduğu kadar, dayanışmanın pratiğe geçirilmesi açısından da önemli olduğunun altını çiziyor. Dolayısıyla bu yılki gösteride de, yaşamdan, kardeşlikten ve barıştan yana taleplerini her fırsatta dile getiren iki konuk sanatçı var: Anadolu Ermeni müziği ile Batılı müzik formlarını harmanlayarak yaptığı bestelerle bilinen Arto Tunçboyacıyan ve Filistin geleneksel halk müziğinden beslenerek yaptığı caz tandanslı müziklerle tanınan Reem Kelani…

Ayrıca gösteriyi izlemeye gelenler, geçen yıl yayınlanan ve Kardeş Türküler projesinin 15 yıllık yolculuğunu, dönemin toplumsal ve kültürel yaşamıyla birlikte ele alıp yorumlayan “Kardeş Türküler 15 Yılın Öyküsü” adlı kitabı, sadece o geceye özgü, özel bir indirimle satın alabilecek.


Hiç yorum yok: