2 Aralık 2011 Cuma

44. Sanat Yılında Suavi



Müzikte 44. yılını bir özel albümle kutladı Suavi. 15 şarkının yer aldığı ve Seyhan Müzik etiketi ile geçtiğimiz günlerde bizimle buluşan ‘’Gül’le Diken Arasında’’ isimli bu albümü içinde dünden bugüne Suavi denince aklımıza gelen şarkıları yeniden dinleme şansını bulduk. Öncelikle bu albüm bu şarkıları yeniden dinlemek adına bir ‘’best of’’ konsepti ama hemen belirtelim ki bu şarkılar yeniden çalındı, yeniden söylendi. Çünkü o ilk dinlediğimiz halleri ne yazık ki sancılı bir süreç içinde ve bir süre daha yasal olarak elimizde olmayacak belki. Şanslı olan ve zamanında kasetleri - CD’leri elinde olanlar lütfen onlara iyi baksınlar.

Suavi ile geçtiğimiz günlerde farklı bir buluşma gerçekleşti. Buluşmanın adresi Cihangir’di ve güzel bir kahvaltı eşliğinde bir sohbete tanık oldu katılan basın dostları. Bu buluşmaya Mazlum Çimen, Menderes Samancılar, Bülent Forta, albümün genel koordinatörü Seyfi Yerlikaya gibi dostları da katılınca anıların da birbirini takip ettiği ve bizleri keyiflendirdiği bir ortamın içindeydik. Müzik hayatına İzmir’de başlayan Suavi başlarda albüm yapmak istemediğini ama bir zaman sonra sadece bir yere ait kalmak istemediğini ve şarkılarını daha geniş bir kitle ile paylaşmak istediğini söyledi. Bu yolculuğu o günden bugüne altı albüm ve elbette gerçekleştirdiği nice konser, ve hatta müzik yarışmaları izledi. Örneğin hemen hatırlatalım. Kuşadası Altın Güvercin şarkı yarışmasında 1990 yılında yarıştığı ‘’İki Gözüm İki Çeşme’’ üçüncülük ödülünü almıştı ki daha sonraki yıllarda ülkenin birçok önemli sanatçısı tarafından bu şarkı ayrıca yorumlanmıştı. Beraberinde yine Kuşadası Altın Güvercin’de 1997 yılında da profesyonel kategorisinde birincilik almıştı ki o şarkısının sözlerini Mazlum Çimen yazmıştı, bir gün bir albümde o şarkıya mutlaka yer vermek istediğini de o gün sözlerine ekledi.

Bugüne kadar albümlerini yayınlayan tüm firmalar kapanmasını ‘’acaba bende mi bir terslik var’’ diyerek muzip bir şekilde yorumlayan Suavi her şeye rağmen hakkını sonuna kadar arayacağını da ayrıca belirtti. Yaşanan elbette sadece kendisinin karşılaştığı bir durum değildi zira kendisinin yol arkadaşı da olan birçok müzisyen bu vb. süreçten mutlaka geçti, geçmeye de devam ediyor. Ne yazık ki belki de biraz ülkemiz şartlarından kolay çözülemeyen bu durumu bir gün mutlaka açıklığa kavuşturacak Suavi, kolay kolay pes etmeyeceğini o gün kurduğu cümlelerle bizlere gösterdi, adına biz de her zaman yanında olacağımı belirttik bu davasında. Elbette o gün sadece bu haller üzerine yol alınmadı, hayat devam ediyordu ve güzel şeyler için hep bir zaman vardı. Yeni projelerinden de bahsetti sanatçı. Örneğin üç albüm projesinin yakın bir zaman sonra hazır olacağını söyledi. İlk proje bir türkü albümü olacak dedi ve ekledi.

Konserlerinde türkülere de yer veren Suavi aldığı bu güzel tepkileri hayata geçirmeyi daha öncesi de düşünmüş. Ama bir dönem peş peşe yayınlanan benzer konseptli albümler yani o furya içinde yer almayı istememiş ve doğru bir zamanı beklemiş. Şimdi söylemeyi sevdiği bu türküleri bir albüm üzerinde bir araya getirecek ve ara çok açılmadan bizlerle buluşturacak. Ardından gelecek albümlerde ise yeni şarkılar olacak. Ayrıca geçtiğimiz aylarda sanatçı dostlarının katılımı ile bir konser de veren sanatçı gördüğü ilgi karşısında yeniden dinleyicilerinin karşısına geçmek için de çok beklemeyecek. Konser vermeyi her zaman çok sevdiğini ve istediğini ekleyen Suavi sadece koşulların doğru olmasını istiyor ve o zaman ekibi ile hep hazır olduğunu ayrıca söylüyor. Geçtiğimiz günlerde Van için düzenlenen konserde dostu Mazlum Çimen ile gerçekleştirdiği bir sahne birlikteliğini de ayrıca hayata geçirmek istediğini de ayrıca ekliyor: Birlikte de bir şeyler yapalım istiyoruz ve bunun için doğru zamanı bekliyoruz, kafamızda aslında çok şey var.

Umuyoruz hayat bizi onunla ve şarkıları ile daha nice zaman buluşturur, böylesi özel yürekler her zaman kapımızı çalmıyor, değerini bilmek ve sımsıkı sarılmak gerekiyor. Aslında tüm bu sohbetin özü bu özel albümün kitapçığında sanatçının kaleminden çok güzel bir şekilde ve yazabileceklerimizden çok daha fazlası ile yer alıyor. Bize katılmak düşüyor ama yapılabilecek başka şeyler de varsa seve seve orada olacağımıza eklemeden geçmek istemiyorum. Şimdi sesi biraz daha açalım diyorum. ‘’Yıllar Sonra’’dan ‘’Tükenme’’ye ‘’Mavi Uçurtma’’dan ‘’Hasret Türküsü’’ne yaşayacağımız çok şarkımız var çünkü.

Hiç yorum yok: